Uppdaterad

Matpriserna skjuter i höjden – Så mycket har dina favoritvaror blivit dyrare

Skribent: Peter Berg

Vi på sparmagasinet.se har tagit fram förstoringsglaset och verkligen börjat titta på den där verkligheten som gömmer sig bakom prisetiketterna, och oj, vad vi fann saker som sticker ut! Matpriserna som nästan dansar iväg och SCB säger en sak men våra plånböcker berättar en helt annan historia. Frågan är bara, hur ärligt är det när man tittar på den officiella statistiken? Vad är egentligen sanningen bakom siffrorna och hur mycket har du egentligen förlorat på att inte titta närmare på hur inflationen påverkar dina inköp?

Kraftiga prisökningar på viktiga matvaror – Vad säger statistiken?


Tittar man närmare på trenderna från februari 2021 till april 2024 ser man ett tydligt mönster. Matvaror som man alltid har hemma har blivit mycket dyrare. Mjölken, den där vanliga som alltid finns i kylen, har ökat med nästan 80%. Varje gång du plockar upp en liter mjölk i butiken så betalar du nästan dubbelt så mycket som för bara några år sedan.

Smör då, som Bregott, det har inte heller kommit undan. Priset har ökat med runt 50%, vilket känns rejält i matbudgeten. En sådan enkel frukostgrej har blivit mycket dyrare och det märks när det är dags att fylla på kylen.

Nötkött har också blivit rejält mycket dyrare. Nötfärs, som vi kanske använder till både tacos och köttbullar, har stigit med nästan 60%. Det är som om det blivit lyxmat över en natt. Även fläskfilé har blivit dyrare, men inte lika extremt.

Och för de som gillar Granny Smith-äpplen har priset ökat med nästan 50%. Varje gång du tar en tugga känns det lite dyrare än förut. Det är inte bara de stora grejerna som stiger i pris, utan även frukten på köksbordet.

Matkedjornas strategier – Mindre förpackningar och kvalitetsförändringar

Något som också börjat hända är att matbutikerna krymper storleken på förpackningarna men håller kvar samma pris. Detta kallas krympflation och du kanske inte märker det först men snart inser du att det är mindre i chipspåsen än förut. Så fast priset är samma får du mindre och din plånbok känner det utan att du ser det direkt.

Kvaliteten på vissa produkter har också sjunkit. Produkter som en gång smakade bra kan nu kännas lite sämre, och det är ingen slump. Det är ett sätt för tillverkare att spara pengar utan att höja priset. Så även om du betalar samma belopp, eller mer, är produkten du får mindre värd än tidigare.

Varför skiljer sig den officiella statistiken så mycket från verkligheten?

Man undrar lite varför SCB siffror säger en sak men när man står i mataffären och plockar mjölken eller kaffet, ja då känns det som något helt annat. När man tittar på diagrammet ser man hur den officiella inflationen knappt rör sig men matpriserna springer iväg utan att se sig om. Det är som om något saknas i den här statistiken, som om den inte riktigt berättar hela sanningen. 

Det kan vara så att SCB samlar in så mycket data från så många olika områden att matpriserna bara är en liten del av helheten, och då syns det kanske inte så tydligt i deras rapporter. Men för de flesta av oss som handlar varje vecka känns det som att just maten har blivit dyrare och att det är där inflationen märks mest. Och sen har vi ju den där krympflationen också, där allt blir lite mindre men priset står kvar, eller till och med går upp. 

Det kan ju också vara så att det från regeringens håll är lite känsligt att erkänna hur stor inflationen egentligen är. För om det ser ut som att priserna ökar snabbare än vad de gör på pappret, kan det skapa negativ publicitet och få folk att känna sig ännu mer stressade över ekonomin. Det ligger i statens intresse att hålla den officiella inflationen låg så att det ser ut som om saker är under kontroll, även om vi som går och handlar ser och känner något helt annat. Så det kan vara en medveten strategi att hålla siffrorna nere för att dämpa oron.

Spartips – så får du matbudgeten att räcka längre

Så hur kan du få pengarna att räcka längre när matpriserna skjuter i höjden? Ett enkelt tips är att planera dina inköp bättre. Om du gör en lista innan du handlar och håller dig till den, undviker du att köpa saker du inte behöver. Det är ett litet steg men det kan spara mycket i längden.

Det är också smart att jämföra priser. Det är lätt att bara gå till samma butik, men om du tittar på olika ställen och jämför vad varorna kostar kan du hitta billigare alternativ. Det kanske känns krångligt men med appar och tjänster som jämför priser blir det lättare och kan göra stor skillnad på din matbudget.

Att tänka mer på säsongsvaror är också ett smart sätt att spara. Om du handlar frukt och grönt som är i säsong är det ofta billigare och smakar bättre. På så sätt kan du variera din kost samtidigt som du sparar.

Sen kan det vara värt att fundera på att laga mer mat från grunden. Om du börjar baka ditt eget bröd eller laga fler måltider hemma från råvaror istället för färdigrätter, kan du både spara pengar och få bättre kontroll på vad du äter. Kanske till och med odla lite egna grönsaker om du har möjlighet.

Kommer matprisinflationen fortsätta?

Ingen vet, och det är just nu svårt att se något i spåkulan. Risken är förstås överhängande att den kommer stiga mer än vad konsumenterna önskar. Om inflationen fortsätter att rusa kan vi nog förvänta oss att priserna blir ännu högre. Men det finns sätt att hantera det på. Genom att vara mer medveten om dina matvanor och planera dina inköp kan du hålla matbudgeten under kontroll, trots att priserna fortsätter att stiga.

Så även om det ser mörkt ut på matprisfronten finns det hopp. Med lite smarta tips och förändringar i vardagen kan du hantera prishöjningarna och få pengarna att räcka längre. Det är kanske inte lätt men det är fullt möjligt att ha koll på sin plånbok även när priserna stiger.